Życie z chorobą i odpowiednią dietą

Życie z chorobą i odpowiednią dietą

Osoby, które chorują na cukrzycę, muszą konsekwentnie przestrzegać zasad żywienia, jakie narzuca im choroba. Cukrzycy muszą pilnować nie tylko zawartości określonych produktów w potrawach, ale także przestrzegać ustalonych godzin spożywania posiłków. Należy bardzo zwracać uwagę na zawartość tzw. „złych cukrów”. Występują one w słodkich czekoladkach, ciastkach, cukierkach, cukrze w kostkach oraz sypkim. Zawartość tych składników można stwierdzić również w słodzonych napojach np. pepsi, a także w alkoholu. Wskazane jest całkowita abstynencja. Z myślą o diabetykach powstają też liczne serie produktów spożywczych, które określa się jako niskosłodzone. Czekolada ze specjalnymi oznaczeniami może zostać kupiona i zjedzona przez osobę chorą na cukrzycę. Ważne jest także pilnowanie kalorii, które pozwolą prawidłowo funkcjonować organizmowi cukrzyka. Staranne planowanie składu oraz pór podawania posiłków pozwala na spokojne i harmonijne życie z chorobą. Zaleca się jedzenie warzyw, uważając jednak na to, aby nie podawać zbyt często ziemniaków czy buraków. Jeśli chory boi się samodzielnego układania jadłospisu, ma wątpliwości co do niektórych potraw i najchętniej wszystko konsultowałby z lekarzem, może skorzystać z porad dietetyka. Osoba przygotowana do tworzenia profesjonalnych diet będzie nadzorowała codzienne żywienie.