Błonnik

Błonnik

Błonnik jest składnikiem pokarmowym, który występuje w żywności nieprzetworzonej. Zwiększone spożycie produktów przetworzonych sprawia jednak, iż organizm człowieka nie otrzymuje odpowiedniej jego dawki. Suplementy diety zawierające błonnik od dawna cieszą się popularnością. Błonnik nie jest przez organizm ludzki trawiony, ale wpływa pozytywnie na działanie układu pokarmowego i wydalniczego. Suplementy zawierające błonnik nie zawierają kalorii, dzięki czemu spożywanie ich nie wiąże się ze zwiększeniem kaloryczności posiłków. Błonnik pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, dzięki czemu daje uczucie sytości. Pozwala to na ograniczenie wielkości posiłków, bez uczucia głodu. Suplementy diety zawierają zwykle od 20 do 40 g błonnika pokarmowego. W przypadku niektórych chorób konieczne jest spożywanie zwiększonej dawki błonnika. Suplementy diety z błonnikiem wykorzystywane są w leczeniu otyłości. Wynika to z faktu, iż błonnik poprawia pracę jelit, a jednocześnie przyśpiesza metabolizm. Również osoby cierpiące na cukrzyce powinny spożywać błonnik pokarmowy, gdyż pozwala on na obniżenie indeksu glikemicznego pokarmów spożywanych. Suplementy z błonnikiem stosowane są również w przypadku miażdżycy.